Palatul Regal ( Koninklijk Paleis )

august 7, 2009 at 10:00 pm (Uncategorized) (, , , , )

Palatul Regal din Amsterdam este unul dintre cele 4 palate puse la dispozitia Reginei Beatrix si una dintre cele mai impresionante cladiri pe care le-am vizitat eu vreodata.

Mai intai am sa va povestesc putin din istoria acestui simbol al orasului de aproape 4 secole. A  fost construit intre 1648 si 1655 si initial a servit ca primarie orasului in prioada Epocii de Aur a Olandei. Numeroase tablouri ale epocii decoreaza si acum cladirea care este considerata chiar si acum una din serioasele pretendenta la titlul de a 8-a minune a lumii, ea fiind pentru foarte mult timp cea mai mare cladire administrativa din Europa.

Odata cu acceptarea dominatiei napoleniene vechea primarie a fost transformata de fratele lui Napoleon, Louis noul rege, in propriul sau Palat Regal. Noul rol al cladirii a fost preluat si de Casa de Orange, acest rol fiind pastrat pana in prezent. Marea Sala a palatului (160/60/90 feet) serveste si astazi la numeroase recepii date de Regina ca de altfel intregul palat. Renovat intre 2005 si 2009 Palatul este deschis pentru vizitatori atunci cand nu este folosit de Regina.

Koninklijk Paleis este o cladire impresionanta cand o vezi de afara insa in momentul in care pasesti in sala mare iti ia rasuflarea. Per ansamblu nu este foarte mare asa cum poate isi inchipuie unii in maxim 30 de minute putunt o sa ii strabati toate incaperile cu usurinta.

La demisol majoritatea camerelor in momentul curent sunt administrative, putandu-se totusi vizita camera in care cei ce erau condamnati la o moarte  publica in piata Dam in evul mediu isi petrecea ultimele clipe. Camera are o istorie aparte sculpturile de pe perete povestindu-i tragica menire pe care o avea cu mult timp in urma.

Cum pasesti la etaj dai in sala mare. Prima impresie este una de coplesire, simti ca esti mic fata de aceasta superba incapere. Apoi incepand sa analizezi detaliile si sa asculti ghidul electronic inmanat la intrare afli mai multe despre istoria ei si despre istoria obiectelor ce sunt in jur.

Observi ca te inconjoara foarte multe simboluri ale umanitatii si mai ales ale vechii civilizatii romane. Harti ale lumii in podeaua de marmura, statuia lui Atlas sustinand globul pamantesc dar si numeroase statui ale zeiilor romani. Deasemenea o intreaga colectie de candelabre remarcabile decoreaza cladirea inca din Epoca Napoleniana.

Fiecare incapere are o istorie aparte legata fie de perioada cand cladirea era primaria orasului fie de perioada cand a fost transformata in palat regal de Louis Napoleon Bonaparte. De exemplu exista camera tribunalului unde se decideau condamnarile la moarte, camera conducatorilor orasului in epoca de aur, camera unde erau create asigurari acum sute de ani comerciantilor ce mergea spre indiilo olandeze sau chiar si camera celui ce raspundea de toti orfanii orasului.

Mai jos…poze facute fara blitz binenteles…Dammm.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: